De mooie Toescane Machtige Dolomiten Capri Arena Verona Portofino Lekker eten Carnevale

Le Osmize

Een fantastisch stukje cultuur: de osmize. Je schuift aan in de tuin of overdekt gedeelte van een boerenverblijf waar je vervolgens zelfgemaakte producten zoals vleeswaren, kazen en wijn kunt nuttigen.

In het Noord-Oostelijk deel van Friuli Venezia Giulia, in het Karst zoals langs de kust bij Triëst, tref je de Osmize. Je kunt hier tegen een schappelijke prijs zelfgemaakte produkten zoals vleeswaren, kaas en wijn kopen, om mee naar huis te nemen of ter plekke te nuttigen aan één van de houten tafels en banken die staan opgesteld in de tuin of een speciaal gedeelte van het huis.
De oorsprong van de Osmiza gaat terug tot 1784. wanneer Maria Theresa van Oostenrijk de dorpelingen permissie gaf hun wijn, vruchtensappen en andere zelfgemaakte produkten te verkopen, echter slechts gedurende een periode van 8 dagen. Het woord 'Osmiza' komt van het Sloveens 'osmen' wat 'acht' betekent.
Een geopende Osmiza is te herkennen aan een bos takken, vaak laurier, dat aan een boom of paal is gebonden, meestal met een richtingwijzer, langs de weg.  Erg handig als u trek heeft onderweg maar ook leuk om in te plannen voor uw lunch, voorafje of avondeten. Er zijn zo'n 50 Osmize in het Karst.
Openingstijden variëren en zijn vaak van 10.00 tot 22.00uur.  Voor u op stap gaat, kunt u de website consulteren met de, op dat moment geopende, Osmize: www.osmize.com


 

 
Klik om meer info over adverteren.

www.toscanetips.nl

PINKA

Safiorida