De mooie Toescane Machtige Dolomiten Capri Arena Verona Portofino Lekker eten Carnevale

De BiŽnnale van VenetiŽ

De Biënnale van Venetië, in het Italiaans Biennale di Venezia, is een toonaangevende internationale kunstmanifestatie die sinds 1895 tweejaarlijks, in de zomermaanden van juni tot november, in Venetië wordt gehouden. Achtentwintig landen onderhouden op een speciaal areaal, de Giardini in het stadsdeel Castello, hun eigen tentoonstellingsgebouw. De Nederlandse bijdrage wordt steeds ondergebracht in het speciaal daarvoor gebouwde Rietveldpaviljoen.

De Giardini di Castello zijn aan het begin van 1800 door Napoleon laten bouwen, ze tellen 43.000 vierkante meter, aan de Laguna di Venezia. Giannantonio Selva heeft in het 1807 het project ontworpen.

De eerste Biënnale van Venetië werd in 1895 gehouden. In de oorlogsjaren waren er langere tussenpauzes. Er is tegenwoordig een onderscheid aangebracht in de verschillende kunstdisciplines: beeldende kunst, architectuur, muziek, theater en dans. De kunstbiënnale wordt in de oneven jaren gehouden en de architectuurbiënnale in de even jaren.

Het eerste Nederlandse paviljoen in de Giardini dateerde uit 1912 en was oorspronkelijk als Zweeds paviljoen ontworpen door Ferdinand Boberg. Het werd in 1914 overgenomen en werd door Nederland gebruikt tot en met de Biënnale in 1952. In 1953 werd Gerrit Rietveld belast met het ontwerpen van een nieuwe paviljoen. In 1954 was het Rietveldpaviljoen gereed. Het kreeg een eenvoudige vierkante plattegrond met slechts enkele binnenmuren, alle loodrecht op de buitenwand. Het gebouw bevat volumes van verschillende hoogtes waardoor het licht van boven kan toetreden.

De Biënnale heeft ook een uitgebreide YouTube channel waar veel opnames te zien zijn: https://www.youtube.com/user/BiennaleChannel

Heel veel informatie en foto/video materiaal is natuurlijk ook te vinden op de site: http://www.labiennale.org/en/Home.html

Zeker de moeite waard om de Biënnale te bezoeken gecombineerd met een bezoek aan Venezia, unieke stad vol geschiedenis, prachtige architectuur en culinaire hooghstandjes.

 
Klik om meer info over adverteren.

www.toscanetips.nl

PINKA

Safiorida