In Italië drinkt men tijdens het eten het gebruikelijke glas wijn. De oudere Italianen bewaren hun lege flessen in de kelder. Eens in de zoveel tijd gaan ze naar de regionale Cantina Sociale waar ze een grote mandfles of jerrycans laten vullen met DOC-wijn of een goedkopere, maar toch goede, huiswijn. Thuisgekomen wordt de wijn overgedaan in handzamere flessen van één of anderhalve liter en handmatig gekurkt. Lege flessen met beugelsuiting zijn in Italie overal verkrijgbaar voor dit doel.
Een leuk weetje over de mandfles of in het italiaans 'damigiana', in Nederland ook bekend onder de naam dame-jeanne:
Koningin Jeanne , uit Napels verdreven, belandde in 1347 in haar Conté (graafschap) de Provence Zuid-Frankrijk), waar ze schuilde voor een hevig onweer en een bed voor de nacht kreeg aangeboden in het kasteeltje van een glasblazer, ergens tussen Draguignan en Grasse.
's Anderendaags drong de koningin erop aan een bezoek te mogen brengen aan de flessenfabriek. Een beetje in de war door het hoge bezoek, blaast de glasblazer tijdens het demonstreren een enorme fles, met een inhoud van een tiental liter. Hij beslist de grote fles te gaan fabriceren en wil haar de naam Reine-Jeanne (koningin Jeanne) geven. Maar bescheiden als ze is, dringt de koningin erop aan de fles eenvoudigweg "Dame Jeanne" te noemen.
Om de grote fles te beschermen, bekleedde de glasblazer haar met wilgenhout.
Chianti
Eén van de grootste wijngebieden in italie is de Chianti-streek in Toscane, qua oppervlakte groter dan de wijnstreek Bordeaux in Frankrijk. De Chianti-wijn is een rode wijn. In Nederland vooral bekend door zijn typische fles met rieten mandje waarin het ook nog wordt geleverd uit nostalgisch-toeristisch oogmerk. Vroeger moest de wijn uit 10 tot 20% witte druivenrassen Malvasia of Trebbiano bestaan maar met de komst van de DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) kwalificatie kan een boer ook kiezen voor 100% rode druivenras (Sangiovese).Sinds 2005 is het voor de Chianti Classico DOCG niet meer toegestaan om witte druiven als Malvasia en Trebbiano te gebruiken.
Vin Santo
Een bijzondere wijn uit de Chianti is de Vin Santo. Deze dessertwijn, met DOC predicaat, wordt in het voorjaar vervaardigd uit druiven die de gehele winter hebben liggen drogen op strooien matten. De ingedroogde druiven hebben daardoor en hoger suikerpercentage verkregen, waardoor er een zware, zoete wijn van gemaakt kan worden. De grote wijnindustrieën maken echter ook goedkope imitaties.
Het is gebruikelijk er cantuccini bij te eten:harde amandelkoekjes.
Barolo
Een rode topwijn uit de wijnstreek in Piemonte. Een mooi gebied om zelf eens neer te strijken en te genieten van de wijn aldaar of deel te nemen aan bijv. een van de Sagre del Vino aan het eind van de oogst. Barolo is een klein dorpje met een kasteel.
Abruzzo wijnproducent.
De regio Abruzzo is één van de belangrijkste producenten in Italiaanse wijn.
Dit blijkt uit de kritieken in tijdschriften, in jaarlijkse gidsen en in internationale wijncompetities, die de Abruzzo steeds vaker, samen met andere beroemde internationale wijnregio’s aan de top plaatst.
Door haar smaak en de warme en intieme sfeer die het weet te creëren wordt wijn in Abruzzo als een bijzonder kostbaar product beschouwd, in staat om elk gerecht te begeleiden en meer smaak te geven.
De koning van wijn is de Montepulciano d'Abruzzo, een krachtige droge rode wijn, die lekker wegdrinkt bij pasta’s en vleesgerechten.
De Montepulciano d’Abruzzo Colline werd kortgeleden erkend als DOCG.
Een andere DOC is de historische Trebbiano d'Abruzzo, een witte delicaat geparfumeerde wijn, ideaal om te serveren bij visgerechten. Het is gemaakt met behulp van de trebulanum druiven die op dit gebied worden geteeld sinds de 16e eeuw. De beroemde Pecorino, een lokale wijn, is zeer geliefd bij de mensen van Pescara.
Er zijn ook twee beroemde historische likeuren: de Centerba Toro van Tocco di Casauria en de oranje Aurum van Pescara. de eerste is gemaakt met kruiden uit de Majella en heeft een alcoholgehalte van wel 70%. De tweede wordt gerijpt in eikenhouten vaten en heeft hierdoor een fluweelachtige smaak verkregen.