Uw advertentie
op italie2go?
Klik hier en
laat het ons weten!

Het hele jaar
SardiniŽ vakantiehuizen

Eolische eilanden†

De Eolische Eilanden, het klinkt als een ver caribisch oord maar niets is minder waar. De eilandengroep is heel goed te bereiken vanaf SiciliŽ. Er zijn verschillende shuttlebussen vanaf de vliegvelden catania of palermo. Bovendien bieden de verschillende hotels en b&b ook hun eigen breng- en haalservice. Op de eilanden is eigen vervoer niet nodig. Men kan zich eenvoudig verplaatsen te voet, per fiets, openbaar vervoer. Wel is het een aanrader om de verschillende eilanden te bezoeken, per boot. Een nachtelijke tocht naar Stromboli, het enig werkende vulkanische eiland van deze groep, is een must-do. Zeker onder de romantici.

Het archipel bestaat uit 7 eilanden: Lipari, Salina, Vulcano, Stromboli, Filicudi, Alicudi en Panarea. Elk met zijn eigen kenmerken staan de Eolische eilanden al sinds 2000 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Binnenkort zal de zee rondom de eilanden worden aangeduid als Zeereservaat. De zee is hier helder en het is hier geweldig om te snorkelen tussen de verschillende waterplanten, vissen en schelpdieren. De standen zijn hier heel verschillend. Sommige hebben ruige vormen, zwarte standen van lavagesteente of juist witte stranden. De mooiste stranden op de eilanden zijn Pollara op Salina, Valle muria op Lipari, Puntazze op Filicudi, Bazzina op Alicudi, Sabbie nere op Vulcano, Cala Zimmari op Panarea en PiscitŠ op Stromboli.

Het zuidelijkste eiland Vulcano ligt 18 kilometer van Milazzo en Stromboli, het meest westelijke, 55 kilometer uit de kust. De vulkanen op de twee jongste eilanden Vulcano en Stromboli zijn nog steeds actief en zijn topjes van de spreekwoordelijke ijsberg. De Tyrrheense Zee bereikt namelijk een diepte tussen de 1000 en 3300 meter.

Lipari is het meest ingesteld op toerisme, maar ook hier hangt een fijne en rustige sfeer. Een apart verhaal vormt de natuurlijke burcht Il Castello. Hier vestigden zich duizenden jaren geleden de eerste eilandbewoners. De Grieken hebben de rots voor het eerst versterkt met stenen wallen. Maar de huidige fortificaties zijn aangelegd door de Spanjaarden nadat de beroemde Turkse piraat, Barbarossa, genoemd naar zijn rode baard het eiland had geplunderd en verwoest.

Het beste startpunt voor een tocht naar de eilanden is de havenstad Milazzo. Van hieruit vertrekken veerboten en draagvleugelboten naar de verschillende eilanden van de archipel

De pracht van de Eolische eilanden is o.a. terug te zien in de film Il Postino met Massimo Troisi.