Het hele jaar
Sardinië vakantiehuizen

Uw advertentie
op italie2go?
Klik hier en
laat het ons weten!

De schoonste zee en stranden 

Wie van zee en strand houdt, zit goed in Italië met wel km. kust. Maar waar is nu eigenlijk de zee het mooist? Waar zijn de stranden het mooist? Vaak is dit een kwestie van persoonlijke voorkeur. De één houdt van volle stranden waar je een parasolletje en ligbedden kunt huren, waar restaurantjes en ijssalons zijn, kustwacht, een speeltuintje voor de kinderen. Dan zit je goed aan de adriatische kust, bijvoorbeeld. Een ander boekt het liefst een bijna onbewoond eiland. Huur een boot en trek er op uit. Als men niet in het hoogseizoen reist, is het best mogelijk een onbewoond privéstrandje te vinden onder de steile afgronden van de Italiaanse kust.
Ten Oosten van Sardinië is het mogelijk om via het Staatsbosbeheer een entreekaart te bemachtigen voor de toegang in het bos. Er worden slechts een tiental of iets meer per dag uitgegeven waarna men door mag rijden naar één van de strandjes dat het natuurgebied rijk is. Veel ruimte voor weinig mensen, witte stranden en blauwe zee. Nadeel: wespen.

Er zijn meerdere organisaties die zich bemoeien met het uitgeven van het 'etiket' mooiste strand van Italië.  In Italië hecht men vooral waarde aan de Europese Blauwe Vlag ofwel La Bandiera Blu, uitgegeven door het FEE (Foundation for Environmental Education). FEE is een onafhankelijk internationaal netwerk van organisaties uit inmiddels 55 landen die zich inspannen op het gebied van natuur- en milieuvoorlichting. Er wordt een blauwe vlag uitgereikt voor Jachthavens en voor Stranden volgens bepaalde richtlijnen: schoon water, goed omgaan met afvalverwerking, aanwezigheid van voetpaden en fietspaden, de kwaliteit van personen busvervoer, aanwezigheid parkeerruimte, veiligheid en service op de stranden. U begrijpt dat het hier niet om afgelegen paradijsjes gaat. 
In 2009 kregen 113 stranden van Italië de Blauwe Vlag. Vaak een reden voor een feestje.

Een andere lijst is uitgeven door Bandierablu. Het aantal vlaggen (ja, hier gaat het net als bij de 'sterren'), die worden uitgedeeld worden bepaald door meerdere factoren. Hoe schoon het water is, de kwaliteit van de verschillende ondernemers die de toeristen ontvangen, de aanwezigheid van een goed bewaard historisch centrum, goede eetgelegenheden, dichtbij een natuurreservaat of andere belangrijke trekpleister (historisch, natuur, kunst), enz. Er zijn 350 mooiste stranden in opgenomen en meer dan 300 mooiste kustgebieden.