La Costiera Amalfitana is een gebied waar enorme citroenen groeien met dikke schil, waarvan de Limoncello gemaakt wordt. Hier liggen de mooie kleurrijke dorpjes Altrani en Furore met zijn Fjord, Amalfi, Sorrento en Positano alsof ze tegen de rotsen van het stijl oplopende vasteland zijn gekleid.
Met uitzicht op de Tyrrheense Zee is de Amalfitaanse kust één van de 49 Italiaanse plaatsen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De Amalfitaanse kust is stijl en kijkt uit op de kobaltblauwe zee. De kust heeft veel valleien en baaitjes tussen landtongen met strandjes en citrusbomen, wijngaarden en olijfbomen.
Een unieke omgeving, door UNESCO beschermd als een perfect voorbeeld van het mediterrane landschap. Een omgeving van grote natuurlijke en culturele waarde vanwege zijn topografie en vanwege de historische evolutie.
Het gebied strekt zich uit tussen de Golf van Napels en de Golf van Salerno en bevat 16 prachtige steden: Amalfi, Atrani, Cava de 'Tirreni, Cetara, Conca dei Marini, Furore, Maiori, Minori, Positano, Raito, Ravello, Sant'Egidio del Monte Albino, Scala, Tramonti, Vietri sul Mare.
De steden en dorpen van de Amalfitaanse kust zijn verschillend van elkaar, elk met zijn eigen tradities en zijn eigen eigenaardigheden die het uniek maken, maar ze worden allemaal gekenmerkt door architectonische monumenten, zoals de Saraceense toren van Cetara, de Romaanse kathedraal van Amalfi en zijn " Paradijsklooster " welke duidelijk Oosterse invloeden heeft, de kerk van San Salvatore de Bireto in Atrani en Ravello met zijn prachtige kathedraal en het prachtige Villa Rufolo.
Het charmante stadje Vietri sul Mare wordt beschouwd als de bakermat van majolica. Niet verrassend: de koepel van de grote kerk van St. Johannes de Doper en de gevel van de boog van de Annunciatie en de Rozenkrans zijn bedekt met deze kleurrijke keramiek.
Vanuit Amalfi is het een goed idee om per boot de kust te verkennen en , zo mogelijk, een bezoek te brengen aan La Grotta dello Smeraldo.
De buitenwand van de grot raakt de bodem niet waardoor er licht van buiten door het water wordt gefilterd wat het water in de grot een azuurblauwe kleur geeft.
Je ziet hier duidelijk de invloed die de moren hebben gehad op de bouwstijl: mooi gekleurde pannen op de daken van de kerk van o.a. Positano:
De regio is het best in het voor-of na-seizoen te bezoeken i.v.m. de drukte. De Amalfitaanse Kust is sinds jaar en dag een toeristische trekpleister van niet alleen de italiaanse elite maar wereldwijd. Vanuit Amalfi is het goed te doen een dagje met de ferry naar het eiland Capri (!) te gaan om bijvoorbeeld een bezoek te brengen aan de Villa San Michele. Een van de mooiste wandelingen is La Migliera met mooie uitzichten.