Het hele jaar
Sardini vakantiehuizen

Uw advertentie
op italie2go?
Klik hier en
laat het ons weten!

Vissen in Itali

Een visvakantie in Itali. Het is natuurlijk heerlijk toeven aan de rand van een meer vanaf de camping maar ook landinwaarts in n van de snelstromende rivieren, die Itali rijk is. Wat neem je mee, wat heb je nodig om te vissen in Itali? We helpen je een beetje op weg.

Vergunningen / Permesso di Pesca:
Om te mogen vissen in Itali heb je allereerst een vergunning nodig. Voor sommige delen ook nog een extra dagkaart. De regels verschillen per regio. Je hebt er geen visvergunning zoals bij ons de 'vispas'. Elk meer of gebied heeft zijn eigen unieke vergunning. De meeste "Regioni" hanteren het visvergunning "Licenza di pesca tipo D" voor toeristen. Meestal is het mogelijk om deze voor een gelimiteerde periode (kwartaal) aan te schaffen.

Het beste is informatie te winnen bij de website van de regio zelf. Bijvoorbeeld voor Piemonte:https://www.regione.piemonte.it/web/temi/agricoltura/tutela-della-fauna-caccia-pesca/licenza-pesca

We kunnen u helpen om info te winnen omtrent het verkrijgen van een vis vergunning.

Vooraf informatie inwinnen is meestal het gemakkelijkst. Neem voor meer info contact op met:
Federazione Italiana Pesca Sportiva e Attivit Subacquee (FIPSAS)
Viale Tiziano 70
I-00196 Roma
Tel. +39 6 39 47 54
www.fipsas.it (Italiaans), vindt u de adressen per regio verdeeld. Klik op de regio waar u naar toe gaat en klik vervolgens door naar de provincie. U kunt een mail sturen naar het provinciale loket voor specifieke info voor de betreffende regio. Sommige regio's geven een toeristenpas uit zoals aan het Gardameer gedaan wordt.

In bepaalde gebieden is het verboden te vissen. Zo stonden wij eens op een camping in Gran Paradiso (Valle d'Aosta) waar een geweldige forellenstek z langs de camping liep. Helaas werden er in dat gebied hoge straffen gegeven als je er tch gaat vissen. Deze kunnen oplopen tot een celstraf!

Waar vissen we op:

Forel vissen. (Trota)
De laatste zondag van februari opent de forelvangst in Itali. Vanaf die datum mag er weer op forel gevist worden. Vaak is het nog koud en glibberig (ijsvorming) langs de hoger gelegen 'torrenti' maar de 'appassionato di pesca alle trote', de forelvisliefhebber, trotseert de kou om op deze dag officieel het visseizoen in te luiden. Zo hebben ook wij deze dag getest. Flinke laarzen en voorzien van een goede salami en een fles wijn, trokken we de bergen in. Stroomopwaarts, hier en daar nog ijs op de stenen. Een geweldige dag met vrienden alhoewel we juist de dag niet veel forel gezien hebben. Ik kan jullie verzekeren: ze zitten er!

Meerval (Siluro)
Toen ik ze voor het eerst zag bij de overbuurman in de garage, schrok ik. Als Nederlander had ik nog nooit zulke grote vissen gezien. Met de kop aan het plafond en de staart ruim over de vloer. Wat een lengte, wat een bek. Ik zou in ieder geval nooit meer mijn benen in het water van de rivier de Tanaro laten bungelen.
De rivier de Po is bekend om het vissen op deze joekels maar ook andere grote rivieren zoals de Tanaro zijn geschikt. Het best is deze vis vanaf een boot in de nacht te vangen wanneer het jaagt op o.a. kleinere vissen.

Zeevissen:
Je hebt in Itali geen vispas nodig om in zee te vissen zolang het om sportvissen gaat! Registratie is wel noodzakelijk en het kan online: https://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/4247

In de zomer zijn surfcasting en spinning verboden vanaf het strand in de meeste gebieden tussen 08:00 ochtends en 20:00 avonds. Ga je voor deze vorm van vissen: informeer dan goed bij de lokale bevolking.

In de Cinque Terre raadt men Monterosso en Bonassola aan om van het strand op zeebaars te vissen. Zo heeft iedere regio zijn beste plekjes. In het Zuiden (Puglia, Vieste) is het ook eens leuk te zien hoe de lokale vissers werken met de trabucco.

Zelf testten we hoe het stond met het vissen in de Bormida di Millesimo, een snelstromend riviertje in de heuvels tussen Liguri en Monferrato. Resultaat: zo'n 100 barbelen op een middag. De grootsten trokken alsof je een hond aan de lijn had. Slechts een paar km. van B&B Ca d' Becon lag onze visstek. De eigenaar kan u er meer over vertellen. Zelf geen grote visser maar liep wel warm van onze verhalen.

Verder kunnen we u aanraden een bezoek te brengen aan B&B Menica Marta in Fabrica di Roma, Latium. U verblijft er in een middeleeuwse omgeving in de landstreek Tuscia. U kunt hier heerlijk vissen. Wilt u vliegvissen in Itali? Dan raden we u aan van hier uit contact op te nemen met Osvaldo, gepassioneerd vliegvisser en liefhebber van cultuur, natuur en zijn leefomgeving. Hij is werkzaam als visgids en kan u tips geven betreft het vliegvissen in de landstreek Tuscia. Neem contact op via Cinthia van B&B Menica Marta of via zijn website https://www.flyfishingholidaysitaly.com/2018/01/14/fly-fishing-not-only-for-trout/ Zeg dan even dat u via Italie2go komt en hij is meteen enthousiast!