Het hele jaar
Sardinië vakantiehuizen

Uw advertentie
op italie2go?
Klik hier en
laat het ons weten!

Het geheim van Osimo (De Marken) 

Osimo en het ondergrondse geheim.

Osimo, een stadje op een heuvel, dat met zijn verleden terug gaat tot ver voor de Romeinse tijd van 157 v. Chr.
De heuvel waarop het stadje ligt, is als een Hollandse gatenkaas: gevuld met een netwerk aan tunnels en ondergrondse ruimtes die op verschillende dieptes zijn aangebracht en onderling met elkaar verbonden zijn door schachten en putten welke voorzien zijn van ingehouwen gaten om de voeten in te plaasten.

Waarom men ooit is begonnen met het graven van deze tunnels is tot nu toe onduidelijk. Er is in de oudheid weinig op schrift gezet over het tunnelnetwerk van Osimo. Dit is ws. te wijden aan het feit dat deze tunnels geheim werden gehouden voor de buitenwerled, de pure noodzaak dit geheim te waarborgen in het geval men zich moest verstoppen.
Een aantal functies van de tunnels, in Osimo 'grotten' genoemd, zijn achterhaald. Zo heeft het dienst gedaan tijdens de oorlog in 1944, meteen het jaar dat men zich bewust werd van de grootte van dit enorme netwerk pal onder de huizen van Osimo.

Men heeft inmiddels ontdekt dat de tunnels een belangrijke rol hebben gespeeld als verdediging. Een ideale plek om zicht te verstoppen of zich ongezien van de ene naar de andere kant van de stad te verplaatsen. Maar vergis je niet: alleen voor de 'insiders' was dit te doen. Een buitenstaander kon er gemakkelijk verdwalen of in de val lopen. Op de plafonds van de ondergrondse kruispunten en splitsingen waren tekens gekerfd zodat men de richting kon bepalen.
Een ander deel van dit netwerk heeft dienst gedaan als wateropslag en het aanboren van bronnen.
Daarnaast heeft men gemeenschapsruimtes gevonden die waarschijnlijk werden gebruikt voor vergaderingen of rituele gebruiken. Ook heeft men een gedeelte aangetroffen dat bewoond is geweest.
De Grotte del Cantinone zijn het enige publiek toegankelijke gedeelte. Een groot deel van het netwerk is nog niet in kaart gebracht omdat de grond en daarbovengelegen huizen veelal privé-egendom zijn. Het onderliggende gedeelte grot is vaak dichtgemetseld zodat er een privé-kelder onder de woning is onstaan. Door zijn constante temperatuur en vochtigheidsgraad ideaal voor het opslaan van wijnen en salami.
Over salami gesproken: één van de bewoners van de stad klaagde enige tijd over het zomaar verdwijnen van zijn salami's uit zijn kelder. Na een flinke periode werd het misterie opgelost: de studenten van de plaatselijk onderwijs hadden een ingang gevonden dat via de tunnels toegang verschafte naar de kelder van de worsteigenaar. Met de nodige dosis lol was deze salame waarschijnlijk piu buono che mai!

Wie zelf de geheime gangen van Osimo wil bezoeken, doet er in de zomer goed aan een dikke trui mee te nemen.
U parkeert onderaan de stad of komt daar aan met het openbaar vervoer van waaruit u met een glazen lift bergopwaarts gaat: u heeft hier een fantastisch uitzicht! U doorkruist de stad tot onder de overdekte markt of u loopt om achter de Romeinse stadsmuur (175 v.Chr.).
De 'Grotte del Cantinone' zijn alleen met gids te bezoeken. Er zijn beperkte openingstijden. Voor meer info: www.osimoturismo.it

Bent u toch in Osimo, raden we u aan een tussenstop te maken (via de ijssalon) naar de 'Giardini Pubblici': een geweldig mooi aangelegd park met uitzicht over de vallei. Op heldere dagen kijkt u totaan de Monti dei Sibillini, Gran Sasso en San Marino. Er is hier een speeltuintje voor de kleintjes en veel schaduw.

Voor meer foto's, zie onze blog.