Uw advertentie
op italie2go?
Klik hier en
laat het ons weten!

Het hele jaar
Sardinië vakantiehuizen

Linfiorata. Bloemenkunst als traditie 

Wie in Mei / Juni door Italië reist en met name in het centraal en zuidelijk gedeelte van het land heeft ze gezien: de pleinen en straten bedekt met mooie patronen en schilderijen gemaakt van bloemblaadjes. Een tijdelijke vorm van kunst dat na een week weer weggeveegd wordt.

Het evenement staat bekend als 'Infiorata', een traditie dat in de boeken terug te vinden is sinds ca. 1265 (en in zijn huidige vorm sinds ca. 1700) waarbij een processie, ter verering van het lichaam van Christus, kleur werd gegeven door de straten te versieren met bloemblaadjes.

Hele gemeenschappen werken samen tot het eindresultaat. Van onderzoek en voorbereiding (welk onderwerp is geschikt, hoe wordt dit weergegeven in beeld, welke bloemen) tot het neerleggen. Het is een sociaal evenement dat verenigingen, inwoners en vrijwilligers bijeen brengt.

Vrijdag begint men met het inkleuren van de straten zodat zaterdagavond gestart kan worden met het inleggen van de vlakken met gekleurde bloemblaadjes die zorgvuldig geplukt en bewaard zijn. De hele nacht wordt er aan gewerkt tot zondagochtend.
Vaak wordt er zo'n dag een processie gehouden en is er feest waarbij muziek en goed eten nooit ontbreekt.

Veel toeristen en geinteresseerden trekken jaarlijks op de Infiorata af.

Meer dan 150 plaatsen organiseren een Infiorata.We noemen een paar: Castelraimondo, Rome Poggio Miano, Spello (Perugia), Noto (Sicilia),Solarino (Sicilia), Fucecchio (Firenze); Fabriano (Ancona)en Cusano. De meest bekende is die van Genzano di Roma waar een oppervlak van 1900m² wordt ingelegd. Complexe afbeeldingen van 12 bloemenschilderijen van elk 7 m².