Uw advertentie
op italie2go?
Klik hier en
laat het ons weten!

Het hele jaar
SardiniŽ vakantiehuizen

Het Rilke pad†

In de meest Noordoostelijke hoek van ItaliŽ, in de regio Friuli Venezia Giulia, loopt langs de kust het panoramische Rilke-pad. Het ligt in een klein natuurreservaat 'Riserva Naturale delle Falesie di Duino'. Een vrij gemakkelijke wandelroute van een kleine 2 km. over kalkgesteente en is toegankelijk voor jong en oud. Het pad loopt langs wilde salie, bossen en stuikgewas, langs rotspartijen welke recht naar beneden lopen, de Mediterraanse zee in. Het pad, met adembenemende panoramische punten, is genoemd naar de poŽet Rainer Rilke wie ooit over deze streek schreef.

U komt er via Sistiana of Duino waar parkeerplaatsen zijn aangelegd. Bij mooi weer en feestdagen kan het er echter flink druk zijn.
De kliffen van Duino zijn zo'n 50 miljoen jaar geleden ontstaan en bestaat uit bezinksel van schelpdieren, ooit afgezet tegen de bodem van de toen nog warme zee. Door aardverschuivingen is dit met de jaren naar boven geduwd.
In het merendeel van het naturreservaat groeien maritieme dennebomen terwijl langs het Rilke-pad zelf de begroeing lager is, met eiken en salie. Een geschikte omgeving voor reptielen en bepaalde vogelsoorten die graag in de rotswanden nestelen.
Wij startten de route vanuit Sistiana, waar ook de IAT is, (de VVV, geopend in het toeristisch seizoen). Op die manier loop je naar het kasteel van Duino als einddoel, en vervolgens via hetzelfde pad weer terug.

Iets voorbij de camping, is een panoramisch punt aangelegd op de resten van een bunker dat door de marine als uitzichtpunt werd gebruikt tijdens de wereldoorlogen.
U loopt verder richting het kasteel van Duino. Het pad ligt beschut en het kan er in de zomermaanden goed warm worden.
Eťnmaal aangekomen bij het kasteel van Duino, kunt u het kasteel (tegen betaling) bezoeken. Ook heeft u daar uitzicht op de ruine van het oude kasteel op een rotspunt ernaast. Wij liepen met een ijsje in de hand de route terug richting Sistiana.
Net even voorbij Camping Marepineta, richting Duino, is Bar Rilke, waar men op de terugweg iets kan eten en drinken en kan genieten van het uitzicht over de baai van Sistiana. Campinggasten kunnen de route vanaf dit punt starten.†
††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††
Bent u in het Oostelijk gedeelte van de regio Friuli Venezia Giulia, bezoek dan ook eens:

  • Villaggio de Pescatore waar recent Antonio, de meest complete dinosaurus van ItaliŽ is opgegraven.
  • Castello del Miramare (richting Triest) met omliggend reservaat.
  • Trieste met z'n mooie gebouwen en plein
  • Grado met de oude binnenstad. Heeft u kinderen, dan is dit een ideaal stadje: autovrije binnenstad en grote zandstranden, ondiep water, en veel schelpen. Ook 's avonds genoeg te doen.
  • Cividale del Friuli, een bergdorpje dat behoort tot UNESCO's werelderfgoedlijst
  • Osmize, volg het teken: een lauriertak langs de weg en eet ambachtelijke (eigen productie) vleeswaren, kazen en wijn bij de mensen aan huis waar meestal picknickbanken zijn opgesteld.