Uw advertentie
op italie2go?
Klik hier en
laat het ons weten!

Het hele jaar
SardiniŽ vakantiehuizen

Le Osmize†

Een fantastisch stukje cultuur: de osmize. Je schuift aan in de tuin of overdekt gedeelte van een boerenverblijf waar je vervolgens zelfgemaakte producten zoals vleeswaren, kazen en wijn kunt nuttigen.

In het Noord-Oostelijk deel van Friuli Venezia Giulia, in het Karst zoals langs de kust bij TriŽst, tref je de Osmize. Je kunt hier tegen een schappelijke prijs zelfgemaakte produkten zoals vleeswaren, kaas en wijn kopen, om mee naar huis te nemen of ter plekke te nuttigen aan ťťn van de houten tafels en banken die staan opgesteld in de tuin of een speciaal gedeelte van het huis.
De oorsprong van de Osmiza gaat terug tot 1784. wanneer Maria Theresa van Oostenrijk de dorpelingen permissie gaf hun wijn, vruchtensappen en andere zelfgemaakte produkten te verkopen, echter slechts gedurende een periode van 8 dagen. Het woord 'Osmiza' komt van het Sloveens 'osmen' wat 'acht' betekent.
Een geopende Osmiza is te herkennen aan een bos takken, vaak laurier, dat aan een boom of paal is gebonden, meestal met een richtingwijzer, langs de weg.† Erg handig als u trek heeft onderweg maar ook leuk om in te plannen voor uw lunch, voorafje of avondeten. Er zijn zo'n 50 Osmize in het Karst.
Openingstijden variŽren en zijn vaak van 10.00 tot 22.00uur.† Voor u op stap gaat, kunt u de website consulteren met de, op dat moment geopende, Osmize: www.osmize.com