Het hele jaar
SardiniŽ vakantiehuizen

Uw advertentie
op italie2go?
Klik hier en
laat het ons weten!

De Grote Steden†

Kunst
ItaliŽ is een land met een rijke geschiedenis en vele kunstschatten welke te bezoeken in musea maar ook vind je ze verwoven in het dagelijkse leven en de kunst van alle dag. Belangrijke kunststeden in ItaliŽ zijn o.a. Rome (Roma) en Florence (Firenze). Het Italiaanse kunstverleden gaat ver terug in de tijd. Denk aan de oude basilieken die fantastisch beschilderd zijn, de middeleeuwen met de byzanthijnse kunst en groot schildermeester Giotto. We vergeten niet de Etruskische en Romaanse kunst te noemen.

Waar we in ItaliŽ vooral niet omheen kunnen is de Renaissance. Groot meesters zijn in deze periode naar voren gekomen en er is veel van bewaard gebleven: Donatello, Rafaello, Michelangelo.

In ItaliŽ bereikte de cultuur van de Renaissance schitterende hoogtepunten van wetenschap, schilderkunst, architectuur en beeldhouwkunst. Het waren de handelaars als bankiers en kooplieden zoals de beroemde familie De' Medici in†Florence†die als beschermheer voor deze kunstenaars (zoals Michelangelo)†optraden. Samen met de pauzen hebben zij bijgedragen†aan de culturele verrijking van ItaliŽ.
Ook tegenwoordig is ItaliŽ nog volop 'in de kunst'. Designers en ontwerpers die zich vooral in Milaan hebben geconcentreerd zijn de kunstenaars van vandaag. Ook zie je Italiaanse hoogstandjes terug in de mode en in de ontwerpen van de meest luxueuse auto's zoals Ferrari en Lamborghini.

De Arena van Verona is een antiek Romeins amfitheater. De arena is een van de best bewaard gebleven amfitheaters en wordt tot op heden nog gebruikt. Het staat bekend om de operavoorstelingen die er gehouden worden.
De arena is voltooid in 30 n. Chr., op een plaats die vroeger buiten de stadsmuren lag. Het is een van de grootste amfitheaters. De toeschouwers kwamen op hun zitplaats via 72 ingangen en 64 trappen. De buitenmuur was gebouwd uit wit en roze kalksteen en had drie verdiepingen bestaande uit arcades. Een aardbeving in 1117 verwoeste bijna de gehele bovenste verdieping en de oorspronkelijke buitenmuur, slechts een klein deel hiervan resteert nog.

Na de aardbeving veranderde de Arena in een steengroeve waar eenvoudig bouwmateriaal voor nieuwe gebouwen kon worden gevonden. Pas tijdens de Renaissance kwam het weer in gebruik als een theater.

Dankzij de uitstekende akoestiek is het gebouw goed geschikt voor operavoorstellingen, die vanaf 1913 gehouden worden. Tegenwoordig vinden er elk jaar van juni tot en met augustus operauitvoeringen plaats, waarbij zo'n 22.000 toeschouwers aanwezig kunnen zijn.

Venetie
Volgens de bezoekers Zoover is VenetiŽ de meest romantische valentijns-bestemming 2010. We schreven er over in onze blog dat het ons niets verbaast.†Venetie is een mooie rustige stad, er rijden immers geen auto's en er is altijd iets te doen. Het romantisch met z'n tweeŽn gondelen is zeker een 'must do' met je geliefde. Ook door het jaar heen is VenetiŽ het bezoeken waard. Het is o.a. beroemd door zijn waterwerken, kanalen (Canal Grande), †carnaval, architectuur, basiliek van†Santa Maria della Salute, De Brug der Zuchten,†Venetiaans†glaswerk (vetro di murano) en staat sinds 1987 op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.