Het hele jaar
SardiniŽ vakantiehuizen

Uw advertentie
op italie2go?
Klik hier en
laat het ons weten!

Wandelen langs de Via Francigena†

Wandelvakantie in ItaliŽ. Velen trekken er op uit om een meerdaagse tocht te maken. Sommigen combineren dit met een pelgrimstocht. Er is niet alleen de alom bekende pelgrimsweg naar Jeruzalem of Santiago de Compostela maar ook de Via Francigena, welke van Canterbury naar Rome loopt.
De weg die de Franken namen naar het graf van de apostelen Petrus en Paulus. Eťn van de meest fascinerende trajecten van deze pelgrimsweg is de doortocht door de Alpen.

Voor wie alleen het Italiaanse gedeelte van het traject wil bewandelen, start zijn tocht bij de Italiaans-Zwitserse grens. Van hieruit wandel je alleen nog bergafwaarts en eenmaal in de brede vallei voorbij Aosta, is het altijd gemakkelijk wandelen. Geniet van de bergwereld, de authentieke dorpen en de uitzichten. Uiteraard kun je ook slechts een gedeeltje van de pelgrimsroute bewandelen en je vakantie combineren met andere bezienswaardigheden in ItaliŽ.

Verschillende Italiaanse autoriteiten en vrijwilligers doen er alles aan om de oude pelgrimsweg in ere te herstellen. De wandelroute is nu helemaal bewegwijzerd in Valle d'Aosta en volgt het middeleeuws traject dat men heeft terug gevonden op de Tabula Peutingeriana, een kaart uit de 15e eeuw waarop de exacte afstanden tussen de verschillende plaatsen zijn af te lezen. Andere delen van het traject is slecht bewegwijzerd zodat je zult moeten vragen aan de lokale bevolking. Ze helpen je graag op weg alsje zegt dat je pelgrim bent, op weg naar St. Pieter.

Als je vandaag de dag over de Via Francigena wandelt, weet je met zekerheid dat je in het spoor loopt van pausen, koningen en heiligen, die 2 gekruisde sleutels droegen, het teken van St. Pieter en het wapen van de Paus. Maar ook in de voetsporen van keizer Karel, Hendrik IV, keizer Frederik Barbarossa en zelfs Napoleon die met een leger van 40.000 soldaten over de Alpen trok via Valle d'Aosta.

Langs de Via Francigena zijn verschillende overnachtingsmogelijkheden zoals campings, B&B, agriturismi en familiehotels bij particulieren. De Via Francigena kun je tot laat in het najaar bewandelen zodat je dus ook kunt genieten van de kleuren van de herfst.

Wie het einde haalt en daarbij ook z'n stempelboekje keurig heeft vol laten stempelen, krijgt bij aankomst in de St. Pieter een certificaat. De aankomst is voor velen een emotioneel moment, overweldigd door de inspanning zelf in combinatie met de schoonheid van deze kerk.

Kijk ook eens op:
www.francigena-international.org
http://www.viafrancigena.com/fra_fram.htm