Uw advertentie
op italie2go?
Klik hier en
laat het ons weten!

Het hele jaar
Sardinië vakantiehuizen

Costa degli Etruschi, De Etruskische Kust 

Menig Nederlander trekt 's-zomers naar de Toscaanse kust om de vakantie door te brengen op één van de grotere campings, een B&B of een agriturismo. De Etruskische Kust, de kust, tussen Livorno en Piombino, is druk bezocht. We brengen het zuidelijke gedeelte van dit gebied, rondom San Vincenzo, voor u in beeld. Over stranden, de Etrusken, Musea en de mooiste dorpjes.

De Kust
Een groot deel van de kust heeft de Europese Blauwe Vlag binnengehaald voor schoon  zwemwater en schone stranden. In het hoogseizoen zijn de stranden druk bevolkt. Een aantal strand-tips:

Parco Naturale della Sterpaia
De kust is zeer gevarieerd: van rotsachtig tot lange zandstranden.
Voor mensen met kleine kinderen is het strand ten Zuiden van Piombino aan te raden. Hier ligt het Natuurpark Parco Naturale della Sterpaia met 10 km. strand waarvan wel liefst 8 km. vrij strand is! Het water loopt hier niet diep af en het zand is prachtig. Zandkastelen bouwen dus.

Baratti
Bij Baratti ligt een mooi stukje strand met helder water en práchtige pijnbomen. Wie in het hoogseizoen komt, moet óf voor half 10 aanwezig zijn of in de middag, om nog een parkeerplekje te kunnen bemachtigen. Dit strand is ook met het openbaar vervoer bereikbaar.

San Vincenzo
Langs de gehele kust een pijnbomenbos met strand. Parkeren kan men langs de weg. Helder water en schone stranden met hele fijne steentjes. Het water loopt hier dieper af en met een klein beetje wind kun je geweldig spelen met de golven.

Buca delle Fate
Via een wandelroute dat van het haventje in Baratti tot aan Piombino loopt, is dit kleine maar prachtige rotsstrandje te bereiken. Wél een uur wandelen met steeds weer nieuwe panorama's over de kust en het eiland Elba. Vanaf Poulonia is er een 40 min. durende wandelroute aangegeven naar dit zelfde doel.

De Etrusken
De Etrusken vormden een bevolkingsgroep met een eigen taal, het Etruskisch. Zij leefden in het tegenwoordige Toscane, welk gebied ook wel Etrurieë wordt genoemd. Zij leefden tussen de 9e eeuw v. Chr. De Etruskische cultuur is de eerste grote beschaving op het Italisch schiereiland, en in hun bloeitijd (7e - 5e eeuw v.Chr.) vormden de Etrusken een van de hoogst ontwikkelde volken van de oudheid. Het hele gebied staat vol met Etruskische opgravingen.

Campiglia Marittima
Het Archeologisch Park San Silvestro http://www.parchivaldicornia.it/parco.php?codex=ssil-gen is gelegen in een gebied van 450 hectare. Er zijn verschillende musea, mijnbouw tunnels, een middeleeuwse stad van mijnbouwers en smelters welke een duizend jaar geleden gesticht is. Het parkbezoek start bij het Museum voor Archeologie en mineralen. Bij de kassa kan men verschillende routes kiezen.
Ga bijvoorbeeld verder met een ervaren gids in de Temperino Mijn. Hier wordt e.e.a. vertelt over de evolutie van de mijnbouw en de technieken voor het zoeken en delven van mineralen. De schoonheid en charme van deze ondergrondse wereld is indrukwekkend. Er wordt getoond langs welke gaten en paden de Etrusken hun mineralen vervoerden. Ook kinderen hielpen hier destijds mee.
Bij het verlaten van de mijn kan men verder naar Pozzo Earle waar een mijnbouwmuseum en machines staan. Hier zie je hoe men de laatste decennia van de mijnbouw te werk ging. Er is een route met een treintje en gids door de Lanzi-Gallerij richting de Lanzi Vallei waar de mineralen tot erts werden verwerkt met op de achtergrond het verlaten mijnwerkersdorp Rocca San Silvestro.
Langs de paden liggen verschillende mineralen die, met respect voor de natuur en omgeving, geraapt kunnen worden.


De Archeologische opgravingen bij Baratti en Populonia
Over 80 hectare tussen de kaap van Piombino en de Golf van Baratti liggen een van de belangrijkste vondsten van de Etruskische beschaving ...
 
Populonia (Acropolis)
Populonia was een Etruskische stad, één van de belangrijkste centra van de oude wereld voor de verwerking en verhandeling van ijzer. Het dorp ligt op een heuvel met spectaculair uitzicht over zee.
Men treft hier ook middeleeuwse muren, gebouwd voor de verdediging tegen piraten en een kasteel welke gebouwd is in de eerste helft van de vijftiende eeuw.


Baratti (Necropolis)
Onder Populonia ligt de Golf van Baratti waar belangrijke Etruskische graven zijn ontdekt. Deze Necropolus is immens en grote delen zijn nog niet blootgelegd. In 2012 zijn er weer nieuwe ontdekkingen gedaan. Langs een twee uur durende wandelroute door het bos liggen verschillende soorten graven, afhankelijk van de status van de overledene.  Ook zijn er voor de kinderen leuke workshops te doen zoals Etruskisch schrift of Etruskisch Aardewerk. Aan zee vindt men de sarcofagen en tumuli, welke vanaf de weg al te zien zijn. De grootste tumulus is alleen met een archeoloog te bezoeken.

In Val Cornia krijgt men 50% korting op een volgend park/museum bezoek. Begin bijv. bij de mijnen en ontvang een fikse korting  op de Acropolis en Necropolis.

De mooiste dorpjes
De mooiste en gezelligste dorpjes in dit gebied volgens Italie2go:

Campiglia Marittima
Gelegen op een heuvel, vanwaar uitzicht op de zee en het omliggende platteland, Campiglia Marittima is een van de mooiste historische steden van de Etruskische kust. Een prachtig middeleeuws bergdorp met de mooiste vergezichten welke overdag de moeite waard zijn maar ook 's Avonds prachtig is met z'n smalle verlichte straatjes en kasteelruine.
Bezoek ook de Etruskische Mijnen en de Rocca di Campiglia.
In Augustus zijn er verschillende dorpsfeesten met lokalen wijn, vleeswaren en muziek waaronder het ABC Festival.

Suvereto
Een prachtig mooi architectonisch vormgegeven dorpje dat de Oranje Vlag heeft ontvangen van de Italiaanse Touringclub. Een mooie middeleeuwse stad, waarvan de oorsprong teruggaat meer dan duizend, gelegen op de hellingen van de heuvels met uitzicht op de zee en de Etruskische kust, in de groene vallei van de rivier de Cornia. Suvereto is een waar juweeltje.

Sassetta
Een klein charmant historisch dorp, gelegen tussen bossen en kastanjebomen op de top van een heuvel met uitzicht op de zee.
Met o.a. Een middeleeuws kasteel en een oude kerk met oude relieken uit de 15e eeuw.


Bolgheri
Via een prachtige, met cipressen begroeide, laan kom je naar het dorp toe rijden. Het dorp heeft een aantal gastronomische winkeltjes binnen zijn stadsmuren. In de avond kan hier heerlijk gegeten worden.


Piombino
Het dorp heeft een vissrshaven maar ook een grote industriele haven met o.a. Verbinding naar het eiland Elba. De historische binnenstad is niet groot maar toch een bezoekje waard. Het is goed te combineren met de grote (!) markt op woensdag.

San Vincenzo
Een vooral erg gezellig dorp met haventje aan zee. Het heeft een leuke gezellige winkelstraat met verschillende eetgelegenheden en natuurlijk een goede Gelateria. De winkels zijn hier 's Zomers ook in de avond geopend.

Castagneto Carducci
In het hart van de Etruskische kust, bovenop een heuvel met uitzicht op het omliggende landschap en de zee, ligt Castagneto Carducci. Het is een prachtig middeleeuws dorpje in Toscane welke zich heeft ontwikkelt zich rond het Gherardesca kasteel, gebouwd rond 1000.
Het dorp heeft geplaveide straatjes, natuurlijke terrassen met uitzicht op de zee en het platteland, een plein, oude ambachtelijke winkels en trattoria's.
Het dorp heette oorspronkelijk Castagneto Maritime en heeft haar naam veranderd in het begin van de twintigste eeuw naar de grote dichter Carducci die in dit dorp leefde.
Veel interessante evenementen die plaatsvinden in de stad, zoals de Food and Wine Exhibition (Rassegna enogastronomica ) , Festival internazionale della musica, Castagneto aan de tafel (Castagneto a tavola) en de Grand Prix van de Etruskische kust, de klassieker van de professionele wielerwereld.

 

Wandelen in Toscane, De Etruskische kust
Het gebied is dun bebouwd met vele wandelroutes tussen de groene heuvels in de dichte bossen van kurk- en kastanje- en eikenbomen. In onze tips namen we de Zuidelijke helft van de Etruskische kust onder de loep.