Uw advertentie
op italie2go?
Klik hier en
laat het ons weten!

Het hele jaar
Sardini vakantiehuizen

Erice - De parel van Sicili

Na een bezoek aan Trapani of het strand, neemt men de funivia, de kabelbaan, naar Erice om wat af te koelen. Dit dorp met z'n gezellige straatjes, ligt 750m. boven zeeniveau. Het heeft uitzicht over o.a. Trapani, de zoutpannen bij Marsala, de Egadische eilanden, Punta del Saraceno en Capo San Vito. Op zeer heldere dagen kan men zelfs Capo Bon in Tunesi zien liggen.

Het dorp Erice (ooit genaamd Eryx in het Grieks) werd vernield in de eerste Punische oorlog waarna het dorp minder belangrijk werd. Het is heerlijk dwalen door de middeleeuwse steegjes van Erice. Kerkjes, forten en geplaveide pleinen. Je zou het niet zeggen dat de stad een verleidelijke geschiedenis met zich mee draagt: dat van de cultus van Venus. Erice zou de verblijfplaats zijn van de godin van de liefde en heeft ooit het ritueel gedragen van de heilige prostitutie, waarbij de prostituees werden ondergebracht in de tempel van Venus. Ondanks allerlei invasies is juist deze tempel in tact gebleven.

Vergeet niet te stoppen bij het liefdebankje, la panchina degli innamorati. Het verhaal gaat dat jonge geliefden, die elkaar niet mochten spreken van hun ouders, hier afspraken, elk op een extremiteit van het halfronde bankje zittend. Geweldig om zelf uit te proberen. Het bankje is z gemaakt dat als je in het uiterste hoekje van de rugleuning iets fluitert, het aan de andere extremiteit hoorbaar is alsof er in je eigen oor gefluisterd wordt!

Erice staat ook bekend om zijn specialiteit 'la genovese' van Maria. Vroeger werden het banket gebakken door de nonnen uit het convent San Carlo. Zij bakten gebak dat gevuld was met bakkersroom en ook andere zoete specialiteiten, vaak op basis van amandel. Maria werd indertijd als weeskind door deze nonnen opgenomen waar zij de recepten leerde maken. Het nonnenklooster bestaat niet meer en Maria is haar eigen winkel gestart. Het is heerlijk toeven in de kleine bakkerij. Het heeft namelijk een tuintje met terras. Geniet in de schaduw van de vijgenboom van haar specialiteiten, al dan niet vergezeld door een glaasje Marsala.