Het hele jaar
SardiniŽ vakantiehuizen

Uw advertentie
op italie2go?
Klik hier en
laat het ons weten!

Matera en zijn Sassi†

Wat een bezienswaardigheid! Matera is een stadje in de voet van ItaliŽ in de regio Basilicata en ligt aan de rand van een spectaculair ravijn. Het dorpje is in de jaren 50, vlak na de oorlog, onder de aandacht gekomen onder meer omdat schrijver en kunstenaar Carlo Levi de ermbarmelijke omstandigheden waaronder de mensen hier leefden aan het licht bracht.

De Sassi (stenen) waar Matera om bekend staat, zijn grotwoningen, uitgehakt uit tufsteen, waar grote families met hun vee in leefden, onder slechte hygiŽnische omstandigheden. Sommige woningen hadden niet eens een deur, slechts een luik waardoor men kon afzakken. Het bewonen van de Sassi wordt verboden en er worden nieuwe huizen voor de mensen gebouwd waarna de Sassi jarenlang leeg hebben gestaan. Inmiddels staat het op de werelderfgoedlijst van UNESCO en komt de stad in aanmerking om in 2019 de Europese culturele hoofdstad te worden.
Veel grotwoningen zijn opgeknapt, opgekocht door kunstenaars of ingericht als luxe Bed and Breakfast of hotel. De eerste grotten van Matera zijn prehistorisch. In de 7e en 8e eeuw na Christus is Matera uitgegroeid tot een ware stad toe kloostergemeenschappen zich gingen vestigen.
Naast de grotwoningen heeft Matera ook honderden grotkerken van de eerste eeuwen na Christus. Sommigen liggen volledig ondergronds. Wie Matera bezoekt kijkt zijn ogen uit. Een volledig naar mensenhand gezette hoop stenen en tunnels kan enorm fascinerend zijn!

In augustus 2019 worden in Matera scenes voor de 007 film met Daniel Craig opgenomen; de staff telt meer dan 400 personen.